Опитування

Як вам наш сайт?

Переглянути результати

Loading ... Loading ...
Архів
Категорії

Коронавірус vs спокій: як не піддаватися паніці

Сьогодні мозок більшості з нас налаштований на інформацію «а що там з коронавірусом?». Ми регулярно моніторимо новини, відстежуємо статистику, обмінюємося думками в соціальних мережах. Через пандемію коронавірусу багатьох людей охоплює паніка та страх заразитися COVID-19.

Як вгамувати відчуття нестримної тривоги?

 

ОТЖЕ, ЩОБ НЕ ПІДДАВАТИСЯ ПАНІЦІ:

 

  1. Налаштуйте свою стрічку новин так, щоб в ній були присутні не лише емоційні дописи, а й прагматичні та раціональні.

 

  1. У разі відчуття, що вас накриває хвиля паніки, за можливості дистанціюйтесь від джерела паніки. Емоційно заземліться, поверніться в тут і зараз: перерахуйте мінімум п’ять предметів, що вас оточують, мінімум чотири звуки, що ви чуєте, запахи, тактильні відчуття — все те, що здатне вас знову повернути до реальності.

 

  1. Практикуйте проти тривожного дихання: відчуйте землю під ногами, покладіть руку на живіт, глибоко вдихніть так, щоб живіт надувся як кулька, видихніть і відчуйте, як живіт “здувається”. Опанувавши дихання животом, глибоко дихаючи, дотримуйтесь простої пропорції між вдихом і видихом. Вдих має бути двічі коротший ніж видих, тобто, якщо вдих триває, скажімо, 3 секунди, то видих — 6 секунд.

 

  1. Коли паніка і тривожні переживання трохи ослабнуть, проаналізуйте, що з вами відбувається, щоб все розкласти на полички і частково повернути собі контроль над самим собою. Для цього візьміть аркуш паперу і дайте відповідь на кілька запитань:

 

*що об’єктивно відбулося?

*що я думаю з цього приводу?

*що я відчуваю з цього приводу?

*що мені хочеться або навпаки не хочеться зробити в цій ситуації?

*що я реально можу зробити і на що вплинути?

*чим я можу собі допомогти?

 

Виконавши цю вправу, ви допоможете собі виразити емоції, знизити тривогу і ввімкнути раціональне мислення.

 

Здоров’я всім нам! Не хворіти і не панікувати! Бережіть себе та своїх близьких!